Isı pompaları adı üstünde çok az bir enerji harcayarak yüksek miktarda ısı transferini sağlayan cihazlardır. 1800 lü yıllarda bilim adamı Carnout tarafından temelleri atılmıştır.
Kaynak ile kullanıcı ortamlarına göre havadan suya, sudan suya, sudan havaya ve havadan havaya olarak temel gruplara ayrılırlar.
Isı pompaları transfer ettikleri ısı enerjisini ikiye üçe dörde katlamazlar. Kaynak ortamdan ne miktarda enerji alırlarsa aynı miktarda enerjiyi kullanıcı ortamına aktarırlar.
Isı pompaları ısıtma veya soğutma için kullanılacak enerjiyi düşük enerji ve olabildiğince doğal yollarlar üretme amacıyla kullanılırlar.
Kullanıcı tarafında istenilen belli sıcaklıktaki enerjinin, farklı sıcaklıktaki daha yüksek veya eşdeğer kapasitede ki kaynak tarafından sağlanmasına yararlar.
Isı pompalarının harcadıkları enerji miktarına karşılık transfer ettikleri enerji miktarı arasındaki ilişki verimlilik katsayıları olarak karşılık bulur. Isıtmada COP, soğutma da EER olarak isimlendirilir.
Örnek olarak bir ısı pompası 10kW enerji tüketirken 50kW ısı enerjisi transfer ediyorsa bu sıradaki verimlilik katsayısı COP 5 olarak anılır.
Nominal çalışma koşullarında en yüksek katsayıyı (COP veya EER) sağlayan ısı pompası cihazları yüksek verimli ısı pompası olarak adlandırılabilir.
Isı pompası seçiminde aşağıdaki konulara dikkat edilerek seçim yapılır:
Isı pompaları yüksek verimlilik sayesinde enerji tasarrufu, işletme maliyetlerinin düşürülmesi ve doğanın korunması amacıyla tesis edilirler.
Bu sebeple sistemlerin, kullanılan ısı pompalarının niteliklerine uygun olarak kurgulanması, projelendirilmesi ve kurulması önemlidir.
Burada TEMEL AMAÇ YÜKSEK VERİMLİ ISI TRANSFER SİSTEMLERİNİ KURMAKTIR.
Isı pompası kullanımının yaygınlaşması ve teknolojisinin geliştirilmesi destekleyen pek çok unsur vardır.
Özellikle bilinen ve yıllardır kullanılan klasik ısınma sistemleri yeryüzünde var olmayan kaynakların çıkartılarak ısı elde edilmesine dayanır. Bu da atmosferimizde normalde olmaması gereken bir ısınma yaratır ve dolayısıyla büyük iklim değişikliklerine sebep olur. Bu iklimsel değişiklikler felaketler, buzulların erimesi, kuraklık gibi etkiler ile yeryüzündeki bütün canlıları tehdit eder. Bunun temel sebebi de insandır.
Doğaya zarar veren ısı kaynakları aşağıda verilmiştir.
Doğalgaz
Pertol türevleri
Kömür ve odun türevleri
Aşırı Jeotermal kullanımı
Nükleer enerji
Isı pompaları ise olmayan bir ısı yaratmazlar. Sadece DOĞADA ZATEN VAR OLAN ISIYI TRANSFER EDERLER.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TEK ISITMA VE SOĞUTMA TEKNOLOJİSİDİR.
Yüksek COP ve EER değerlerine göre kurgulanmış ısı pompası sistemleri işletme maliyetlerinde %80'e varan tasarruf sağlayabilmektedir.
Isı pompaları yaşadığınız çevredeki ısıyı kullanırlar.
Örnek olarak havadaki ısı ile evinizi ısıtırsınız. Bir süre sonra eviniz dışarı ısı kaybetmeye başlar. Yani ısı tekrar havaya geri döner. Bu çevrim sonsuza dek devam edebilir.
Böylece dışarıdan aldığınız tek enerji, aktarılan enerjinin 1/8'ne kadar varan sistemin çalıştırılması için harcanan elektrik enerjisidir.
Bu da sizin ve ülkenizin enerji bağımlılığını minimize eder.
ISI POMPALARI BAĞIMSIZLIK ARACIDIR. Bugün bütün Avrupa enerji bağımsızlığı için ısı pompası kullanımını yaygınlaştırmaktadır.
Isı pompası sistemi yatırımları kullanılan yakıt cinsi ve sisten tasarımına bağlı olarak 6 aydan 3 seneye kadar sürelerde geri döner.
Telif Hakkı © 2019 EXEN ENERJİ VE ISI TEKNOLOJİLERİ SAN VE TİC. LTD. ŞTİ. - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Web Sitesi Mimarı İmzalı